OSCE raportează o acutizare a luptelor în Donbas

OSCE raportează o acutizare a luptelor în Donbas

Poroșenko: Scopul Rusiei nu este Donețk ori Lugansk, scopul Rusiei este întreaga Ucraină

OSCE a remarcat că, după o relativă acalmie de Crăciun și de Anul Nou, situația din zona Donbas a escaladat din nou, potrivit Radio Svoboda. Militanții separatiști din Donbas au deschis focul asupra pozițiilor forțelor armate ucrainene și de 19 ori în 24 de ore, confirmă centrul de presă al Statului Major al Armatei Ucrainene. Atacurile au fost înregistrate pe direcția Mariupol (cu lansatoare de grenade și arme de calibru mic), Donețk (arme de calibru mic și lansatoare de grenade) și Lugansk (mortiere de 120 mm). Nu s-au înregistrat victime în rândul forțelor armate ucrainene.

Atacurile confirmă temerile unor diplomați și experți, care au comentat acordul de pace ca o ratare de proporții. Numărul de morți, mutilați și strămutați ucraineni din casele lor crește zi de zi. Un număr tot mai mare de politicieni, diplomați și experți spun că formatul de negocieri din Minsk „pentru a rezolva situația din regiunile Donețk și Lugansk” este epuizat. Războiul nu a fost oprit în 2016 și având în vedere tendințele actuale, luptele, într-o formă sau alta, vor continua și în 2017. Un astfel de război hibrid este foarte dificil de a fi oprit – spune deputatul Viktor Chumak. La rândul său, șeful administrației militare și civile Donețk, Paul Zhebrivskyi, a lăsat să se înțeleagă că, probabil, în 2017 Ucraina nu va căuta noi formate internaționale ale negocierilor de pace și va recurge la experiența istorică a altor țări.

Pe de altă parte, președintele Poroșenko critică vehement ideea renuntății la teritoriile din Donbas. La o reuniune solemnă cu ocazia Zilei Integrității la Muzeul Național „Taras Șevcenko” din Kiev, președintele Petro Poroșenko a criticat dur ideea unor politicieni în ceea ce privește renunțarea la Donbas – scrie korrespondent.net.

Potrivit lui Poroșenko, mai mulți politicieni cer ca statul ucrainean să-i abandoneze pe acești cetățeni care locuiesc pe teritoriile necontrolate de Kiev, de parcă aceștia nu mai sunt cetățeni ai Ucrainei. „Această strategie nu va aduce pace în țara noastră. Scopul Rusiei nu este Donețk ori Lugansk, scopul Rusiei este întreaga Ucraină și nu numai Crimeea și Sevastopolul” – a adăugat Poroșenko.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password