Ziua Limbii Române sărbătorită la Ismail

La 8 septembrie 2018 Centrul de Informare al României din Ismail sub conducerea neobositei coordonatoare Natalia Ursu, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni și Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din București a organizat conferința ”Limba și identitatea românescă” și un program cultural ”Limba noastră”

În cadrul conferinței au fost dezbătute diferite subiecte acute. Zinaida Pinteac – profesoară a ȘMCG Staroselie, r-nul Sarata, regiunea Odesa a vorbit despre păstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, Tatiana Gherdelescu – profesoară a ȘMCG Meneailovca, r-nul Sărata a relatat despre statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, Andrei Tcaci – profesor a ȘMCG Limanscoe, r-nul Reni a povestit despre promovarea și păstrarea valorilor culturale în comunitățile istorice, Maria Catanoi – interpreta îndrăgită de la Reni a vorbit despre păstrarea tradițiilor populare românești.

La conferință au mai luat cuvântul Anatol Popescu, Președintele Asociației “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Vadim Bacinschi, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Eufrosinia Cojocaru, poetesă din satul Barta, r-nul Reni, Antoaneta Crudu, președinta Asociației ”Danubiana Galați”, Marius Crudu vice-președinte al Asociației ”Danubiana Galați”. Deasemenea, la conferință a participat și domnul Valerii Babără, Președintele Asociației Național-Culturale ”Izvor” a moldovenilor din raionul Reni.

În cadrul Conferinței domnul Adrian Brădeanu reprezentantul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” din București a menționat cei mai buni profesori și elevi din regiunea Odesa cu diplome de excelență și premii bănești pentru activitatea pedagogică și aportul constant în menținerea și promovarea identității românești și pentru aportul constant în menținerea și promovarea identității românești. Aceștea au fost profesorii Natalia Ursu, Zinaida Pinteac, Tatiana Gherdelescu, Andrei Tcaci, Maria Catanoi și elevii Cătălăna Plămădeală, eleva ȘMCG Limanscoe, r-nul Reni, Iuliana Sali, elevă ȘMCG Dolinscoe, r-nul Reni, Mihai Voicu elevu ȘMCG Oziornoe, r-nul Ismail, Mihaela Lupașco, eleva ȘMCG Staroselie, r-nul Sărata.

De menționat că la Conferință a luat cuvântul domnul Iaroslav Chiciuk, Rectorul Uniiversității Umaniste de Stat din Ismail și domnul Tiberiu Leonida Șarpe, ministru consilier-consul al Consulatului General al României la Odesa. Printre invitații Conferinței au mai fost prezenți și Andrei-Marius Sîrbulescu, referent principal relații și Svetlana Șandru, funcționar consular (traducător) al Consulatului General al României la Odesa.

În încheierea Conferinței, toți participanții au semnat o scrisoare adresată doamnei Lilia Grinevici, Ministrul Educației din Ucraina, cu rugămintea de a trece toate școlile românești (moldovenești) din regiunea Odesa de la așa numita ”limbă moldovenească” la limba de predare română, precum a fost pînă în anul 1998, ca școlile să aibă același program de studiu al limbii române care este în regiunile Cernăuți și Transcarpatia din Ucraina.

Mai apoi, în sala de festivități a Universității Umaniste de Stat din Ismail s-a derulat un concert extraordinar cu genericul „Limba noastră”. La sărbătoarea de suflet au participat colective amatoare din regiunea Odesa. Programul artistic a debutat cu un recital de poezii, prezentat de elevii Ana-Camelia Gherdelescu, Mihaela Lupașcu, Elena Imperețel, Stanislav Oltu din raionul Sarata, mai apoi a urmat un buchet de cântece românești în interpetarea elevelor Mihaela Grecu din comuna Camîșovca, r-nul Ismail, Axenoi Olga din comuna Staroselie, r-nul Sarata și Iuliana Sali din comuna Dolinscoe, r-nul Reni. În fața spectatorilor a recitat poeziile sale poetul Ion Bîcu din Barta, r-nul Reni și poetul Vadim Bacinschi, care a mai accentuat că este foarte bucuros de culegerea de poezii ”Poeți sud-basarabeni. Omagiu Limbii Române” editată ce Centrul de Informare al României din Ismail, cu ocazia acestui proiect cultural.

La sărbătoare au evoluat și ansamblul vocal-model ”Țărăncuța” al Căminului cultural Reni, condus de Galina Nichita-Culea, care a bucurat mult publicul atît cu cântecele sale frumoase, cît și cu sceneta umoristică ”Cumătrițele” prezentată în scena festivă. Ansamblul vocal ”Floare de mălin” sub conducerea lui Andrei Tcaci din comuna Frecăței, r-nul Reni a ridicat buna dispoziție și voia bună, iar dansatorii ansamblului coreografic-model ”Tinerețea” din comuna Oziornoe (Babele), r-nul Reni condusi de Ion Marcu a făcut să danseze toată lumea din sală. Vocea Dunării de la Reni, Maria Catanoi, a bucurat spectatorii cu cântece duioase și de calitate. Nu au rămas în urmă și solista din comuna Camenca, r-nul Ismail Nina Gâscă. Din partea Asociației moldovenilor din raionul Reni, condusă de domnul Valerii Babără au fost aduse niște cadouri muzicale. Astfel, ansamblul vocal ”Basarabeanca” din Satu Nou, r-nul Reni, condus de Mariana Bornea, micuțele Daria și Elizaveta Bornea și interpeta Angela Argintaru au felicitat din suflet publicul present la Ziua Limbii Române.

În încheiere, toți participanții evenimentului cultural au fost menționați cu Diplome de merit de organizatori, după care toată lumea din sală s-a încins într-o horă strămoșească, demonstrând tuturor că limba româna este la ea acasa, ea nu a dispărut și este vie, ea este bogăția noastră !

Andrei Tcaci,

profesor de limba franceză a ȘMCG Limanscoe,

conducător artistic al CC Limanscoe (Frecăței), r-nul Reni

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password