Calea navigabilă Gdansk Galați revine în actualitate după 97 de ani

Calea navigabilă Gdansk Galați revine în actualitate după 97 de ani

Conferință la Galați pe tema realizării unei căi navigabile interioare Europei, pe axa nord-sud, care să unească Marea Neagră cu Marea Baltică. Start bun, proiect uriaș, așteptare majoră privind canalul pe ruta navigabilă și hidrotehnică Galaţi (România) – Gdank (Polonia)

Șansa realizării canalului a fost analizată într-o conferință la Grădina Botanică Galați. Organizatorii au fost Consiliul Județului și Primăria Galați, patronatul IMM, Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (președinte și moderator Constantin Boștină), compania Ekkou VP (președinte și CEO Petru Schipor).

Proiectul aflat în germinație – „Canalul Navigabil Marea Baltică – Marea Neagră, Gdansk- Galaţi” a propus țărilor și comunităților aflate la frontiera estică a Uniunii Europene un proiect transfrontalier de anvergură europeană. Este vorba de construirea unui canal navigabil Vistula- San- Nistru- Prut, cu puncte terminus porturile Gdansk în Polonia și Galați în România. Impactul economic regional de mare amploare s-a tradus într-o participare la nivel înalt, fiind prezenți la Galați reprezentanții a patru ministere: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. De asemenea, la dezbatere au fost prezenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, organizaţii neguvernamentale, dar şi ai unor instituţii publice care, într-un fel, ar putea avea legătură cu un proiect de o asemenea anvergură.

Concluzia participanţilor a fost că dezvoltarea unei astfel de căi navigabile, pe relaţia Galaţi – Gdansk, nu este o fantezie, ci un proiect viabil, mai ales în noile condiții create de evoluțiile geopolitice. Primii pași în dezvoltarea proiectului ar fi

definirea unei forme de colaborare între toate părţile interesate, dar şi susţinerea proiectului la viitoarea reuniune Atlantic Council, ce se va desfăşura, în 2018, la Bucureşti.

Proiectul Canalului navigabil și hidrotehnic Prut-Nistru-Vistula nu este ceva nou. El a fost propus încă din anul 1920 de către Fundaţia Carol I, scopul fiind acela de a dezvolta o axă comercială europeană nord-sud. Anterior, râul Prut devenise navigabil încă din anul 1850, pe o distanță de peste 300 de km, iar în anul 1914 pe râul Prut se făcuseră noi extinderi ale lungimii canalului navigabil. Canalul navigabil pe Prut a fost abandonat pentru aproape 50 de ani, fiind reluat în anii 1970, în contextul delimitării bipolare a Europei.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password