Vizita Patriarhului Kiril la București. O nouă abordare a relațiilor româno-ruse?

Vizita Patriarhului Kiril la București. O nouă abordare a relațiilor româno-ruse?

„Rândurile de mai jos sunt simple reflecții personale și nu angajează nicio altă persoană sau instituție în vreun fel. Ele au fost determinate de anunțul făcut public despre o posibilă vizită a patriarhului Moscovei la București, la sfârșitul lunii octombrie 2017. Sunt așchii pe apucate, sclipuite din fuga condeiului, de aceea îi rog pe prieteni să fie îngăduitori și să caute părțile bune, pozitive și constructive din această expunere sinceră și onestă intelectual într-o problematică pe care o cunosc în prea multele ei subtilități”, scrie Vlad Cubreacov pe blogul său.

Problematica relațiilor ruso-române, moștenită istoric, trebuie soluționată într-o cheie care să nu presupună învingători și învinși, astfel încât ambele părți să fie câștigătoare.

Consider că este necesară o nouă abordare sinceră, din perspectiva elementelor comune poporului rus și celui român, mai exact din perspectiva Ortodoxiei, domeniu care a fost până acum fie neglijat, fie interpretat greșit, fie instrumentat geopolitic.

Merită să urmărim ce vor declara și ce vor întreprinde concret cele două Patriarhii, Rusă și Română, în timpul rămas până la vizita din 26-28 octombrie 2017, dar și pe durata ei.

Vizita patriarhului Kiril al Moscovei la București are de pe acum o latură pozitivă: ea confirmă faptul că BORu nu are curajul să întrerupă comuniunea canonică și euharistică cu BOR, așa cum amenințase altădată cu jumătate de gură, și că este cumva dispusă să cedeze în diferendul canonic istoric din Basarabia (și nordul Bucovinei). Ce a fost mai rău între cele două Patriarhii a rămas în urmă, ce poate fi mai bun are șansa abia să urmeze.

Oricum, această vizită are valoare de test și e plină de semnificații geopolitice, dincolo de importanța ei teologică indiscutabilă. Sigur că patriarhul Kiril nu va veni la București doar pentru noi, românii. Vizita îi oferă posibilitatea reluării dialogului, la sediul Patriarhiei Române, cu alte Biserici surori ai căror întâistătători sau delegați de vârf vor fi prezenți în România.

Patriarhul Kiril va trebui să-și testeze Ortodoxia, onestitatea intelectuală și sufletească, libertatea sa și a BORu în raport cu centrul de putere seculară de la Moscova tributar reflexelor expansioniste de natură imperial, complet străină spiritului autentic al Ortodoxiei.

Ar fi mare păcat ca patriarhul Kiril să vină la București doar într-o banală excursie canonică sau să se eschiveze și să trimită în locul său vreun mitropolit oarecare. Rusia nu se va putea concilia vreodată cu sine însăși dacă nu se va concilia, în Hristos, cu noi, cu românii.

Punerea consensuală în aplicare a unor măsuri convenite între cele două Biserici ar putea fi urmată de o întâlnire de lucru a întâistătătorilor BORu și BOR la Chișinău, unde ar putea fi semnată, bunăoară, o Declarație comună privind bunele relații dintre cele două Biserici. Întâlnirea celor doi întâistătători la Chișinău va putea urma vizitei patriarhului Moscovei în cuprinsul Patriarhiei Române, singura Biserică Ortodoxă Locală din lume pe care niciunul din ultimii trei patriarhi ai Moscovei nu a vizitat-o oficial până acum.

Prezența concomitentă a ambilor Patriarhi, rus și român, la Chișinău, unul alături de altul, ar fi un semnal puternic și o concretizare a unei altfel de abordări, normale și autentic creștine, a istoriei trecute, prezente și viitoare, fără învingători și învinși, dincolo de imperialisme și alte aspecte secular-politice păguboase. Ba chiar cele două Biserici, rusă și română, s-ar putea gândi – de ce nu? – la o ședință comună a Sinoadelor lor permanente la Chișinău, care să decidă recunoașterea martiriului preoților și credincioșilor români din Basarabia, Transnistria, nordul Bucovinei și ținutul Herța și trecerea în rândul sfinților a acestor martiri români răpuși de mână atee sovietică. Așa este corect.

BORu nu va putea deschide o nouă perspectivă în relația cu BOR fără să închidă o veche problemă, care pentru noi este, de fapt, o rană. Dacă patriarhul Kiril va veni la București cu mâna goală, fără un plan sincer și un mesaj clar de reconciliere istorică, degeaba se va osteni să bată drumul doar ca să arate că iese din autoizolarea pe care și-a impus-o BORu cu ocazia Sinodului Panortodox din insula Creta, pe care a încercat fără succes să-l torpileze.

Vlad Cubreacov

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password