Burse pentru elevii de etnie română din Ucraina și stagii de specializare pentru profesorii lor

Burse pentru elevii de etnie română din Ucraina și stagii de specializare pentru profesorii lor

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universități din România. Bună inițiativă, hotărâre lăudabilă a Guvernului României, dar intens criticată imediat după apariție. Criticii spun că se face promovarea și protejarea dreptului cetățenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă, dar nu cine știe ce.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate școlare deosebite și care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învățământ din Ucraina.

Totodată, MRP, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.

Vor putea aplica pentru aceste stagii de specializare cadrele didactice din școlile românești din Ucraina care dețin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei și fac dovada declarării apartenenței la spațiul identitar român. Selecția cadrelor didactice se va face de către instituțiile de învățământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociațiilor, organizațiilor și fundațiilor etnicilor români din Ucraina.

Măsurile luate de Guvernul României au în vedere respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din Ucraina.

Imediat au apărut critici ai acestei decizii. Potrivit unui comunicat preluat de agenția BucPress, deputatul român Matei Adrian Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării amendează hotărârea. „Ministerul Românilor de Pretutindeni zice că vrea să salveze învățământul în limba română din Ucraina, dar se pare că nu știe cum! Vestea bună este că aplicarea articolului 7 se amână! Citind această hotărâre, concluzia la care am ajuns este una singură: MRP nu are încă niște direcții de acțiune clare în vederea combaterii efectelor noii legi a educației din Ucraina, care restricționează învățământul în limba minorităților.

În primul rând, se pare că Ministerul nu a înțeles că bursele ar trebui să reprezinte o șansă la educație în limba română, iar nu un premiu destinat doar elevilor merituoși. Acordarea burselor în funcție de medie, în ordine descrescătoare, este discriminatorie și total ineficientă. Mai mult decât atât, MRP urmează a stabili, proporțional cu numărul elevilor din regiunile locuite de români, numărul de burse ce vor fi acordate pe fiecare regiune în parte. Astfel, nu e de ajuns să fii un elev silitor, ci trebuie să ai și norocul de a locui într-o regiune a Ucrainei în care numărul de burse alocate este suficient de mare.

Un semnal de alarmă cu privire la strategia MRP pentru sprijinirea elevilor etnici români din Ucraina îl reprezintă și numărul de burse stabilit, adică 1000, în cuantum de 200 lei/elev. Acest număr este identic cu cel propus înainte de adoptarea bugetului pe anul 2018, deși ministerul a primit o suplimentare de 3 milioane lei.

În al doilea rând, e regretabilă lipsa de informații a MRP cu privire la sistemul de notare din Ucraina. Conform Hotărârii de Guvern, pentru elevii de clasa I bursele se acordă în funcție de mediile obținute în semestrul I a anului școlar 2017-2018. Problema constă în faptul că acești elevi nu primesc note, ci caracterizări verbale. Astfel, dispoziția legală devine inaplicabilă.

În plus, ea nu este corelată cu alte articole din hotărâre, unde se vorbește despre includerea în dosarul de selecție al elevilor de clasa I a unei recomandări din partea asociației, fundației sau organizației nonguvernamentale implicate în procedura de selecție, deși această recomandare a fost înlocuită cu criteriul mediei de pe semestrul I.

Față de proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică în luna decembrie, forma finală a H.G. elimină cofinanțarea de 3% din partea asociațiilor, fundațiilor, ONG-urilor – un lucru bun. Acestea vor fi însă implicate în plata burselor, deși inițial se propusese ca virarea sumelor să se realizeze direct de către MRP.

Hotărârea de Guvern pare dată doar pentru a bifa o activitate, nu pentru a oferi soluții reale”.

”În condițiile în care Guvernul României a înțeles să ignore raportul Comisiei românilor de pretutindeni referitor la acordarea de burse tuturor copiilor care studiază în limba română în Ucraina, atrag atenția reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni asupra efectelor negative care ar putea fi generate în urma stabilirii unor criterii subiective de acordare parțială a acestor burse” – a conchis și senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni.

Modul în care a fost adoptată legea-cadru a învățământului in Ucraina a fundamentat soluția de adoptare în regim de urgență a acestor amendamente la Legea 299 din 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Ca să mai îmblânzească vocile critice, ministrul Natalia-Elena Intotero spune că etapa ectuală este intermediară, experimentală, de test, și că în funcție de rezultatele acestei etape-pilot, există posibilitatea extinderii numărului de burse.

Pentru implementarea acestui pachet normativ, etapa-pilot constă în acordarea unui număr de 1000 de burse elevilor etnici români din Ucraina, pentru anul școlar 2017-2018, precum și 300 de stagii de specializare pentru cadrele didactice de limba română.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password