Va fi posibil să se schimbe școala ucraineană?!

Europa vis-a-vis de școala ucraineană

Reducerea numărului disciplinelor obligatorii de la 22 la 9
12 ani de formare și clase specializate
Reforma va începe în 2017 și până în 2029 se va opera o schimbare fundamentală a sistemului de învățământ ucrainean

Ministerul Educației și Științei din Ucraina intenționează să organizeze o reformă pe scară largă a școlilor ucrainene. În ciuda perspectivelor luminoase și a perspectivei de apropiere de standardele europene, reforma se poate confrunta cu o mulțime de probleme, pe care susținătorii săi cred că vor putea cu greu să le depășească.

Noul concept de MES oferă trei niveluri de învățământ secundar superior:

– învățământ primar (clasele 1-4);

– Educația de bază, care pot fi obținute în licee (clasele 5-9);

– Profil de învățământ secundar, în licee sau școli de formare profesională (clasele 10-12).

Primele două etape preliminare sunt destinate să adapteze elevul la viața în societate și să-l învețe lucrurile de bază necesare, iar ultima etapă să facă pregătirea aplicată pe continuarea studiilor în învățământul superior.

“Timpul este cea mai importantă resursă. În clasele 10-11 copii pot să înțeleagă ce cale aleg și încep să se pregătească pentru admiterea în învățământul superior “, – a declarat ministrul adjunct al Educației și Științei, Paul Khobzey.

În ciuda anului adăugat educației, sarcina studenților va fi mai ușoară, prin reducerea materiilor obligatorii. Dacă în liceu sunt 22 de astfel de obiecte de studiu, în viitor vor fi doar 9.

O altă inovație este apariția unor subiecte integrate, cum ar fi “istorie”, “literatură”, “matematică”, și așa mai departe. MES cred că în acest fel elevii vor fi capabili de a obține o imagine de ansamblu a lumii, fără a risipi timp prețios. Va fi totodată o abordare tipică pentru liceele din țările dezvoltate.

Calendarul

Având în vedere volumul și complexitatea reformelor educaționale propuse, se estimează ca dată limită a aplicării proiectului anul 2029, deși schimbările fundamentale pot fi operaționale încă din 2027. Schimbările de curriculă pentru elevii de liceu încep în 2017, iar în 2018 -2019 se vor publica manuale pentru clasele 10-11 actualizate. În a doua etapă, 2019-2022, se va implementa noul sistem de formare a profesorilor, se va face inventarul complet al școlilor și vor fi regândite instituțiile specializate.

Runda finală de reformă va avea loc în anii 2023-2029 – pentru a lansa rețeaua de funcționare a școlilor specializate și prima clasa a 12-a ucraineană va fi nu mai târziu de 2029.

În Europa, educația de 11 ani în școli rămâne doar în Ucraina, Rusia și Belarus, în timp ce la nivel mondial, durata învățământului secundar variază de la 12 la 14 ani. Prin urmare, educația actuală din Ucraina este considerat a fi un vestigiu al erei post-sovietice.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password