Avem o strategie de colaborare, o perspectivă, o apropiere europeană cu Galații

Rectorul Universității Umaniste din Ismail, Iaroslav Kiciuk, deschide porțile universitare ale Bugeacului către România europeană

Reporter: Sunteți a treia oară în vizită la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, în fruntea unei delegații de 10 profesori de istorie și membri ai conducerii Universității Umaniste din Ismail. Marcați prin aceste proiecte de colaborare universitară o altă viziune privind cooperarea dintre cele două țări și zone de vecinătate?

Iaroslav Kiciuk: Zona de sud a Ucrainei din regiunea Odesa este o zonă multiculturală, și tocmai prin aceasta, este foarte interesantă. Știu că dv. în publicația Bugeac ați numit-o „A patra Europă”. Pornind de la realitatea acestei Europe, și de la faptul că Universitatea Umanistă din Ismail este unica universitate de stat din zona de sud a Ucrainei, autoritatea ucraineană o dorește a fi nu numai o instituție de educație, dar și de promovare a culturii minorităților din zona dată. Evoluții de ultimă oră fac ca Universitatea Umanistă să fi propusă pentru dezvoltarea unui Centru al culturilor

naționale din zona dată. Avem modelul Centrului de informare, propus din partea României. Plecând de la acest model, și alții au venit cu propunerea de a crea astfel de Centre, astfel că peste o lună se va înființa și centrul de Informare al bulgarilor din regiune.

Rep.: Se vrea imprimarea unei dimensiuni universitare realităților etnice și multiculturale din regiunea Odesa?

I.K.: Da, va fi o structură cu personalitate juridică distinctă. Scopul acestui centru este de a armoniza și conecta culturile multinaționale care trăiesc în Ucraina de Sud, pe un mediu actual favorabil desfășurării unor manifestări interculturale. La Centru vor putea fi organizate diferite manifestări: conferințe științifice, dezbateri, dialoguri, vor fi nu numai activități educaționale, de învățământ, dar și culturale.

Rep.: Este un context favorabil comunicării, facilitat de schimburi de profesori și studenți între universitățile Dunării de Jos?

I.K.: Da, comunicăm în spirit european și în acest mod. Suntem onorați de invitația făcută de colegii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, există deja un fel de prietenie profesională, este a treia oară când ne întâlnim. Azi am adoptat formatul mesei rotunde, a fost de fapt o conferință științifică, centrată pe probleme de istorie comună, pe dialogul cultural româno-ucrainean. Pregătim o dezbatere pe 11 mai, când Universitatea din Ismail este invitată la Universitatea din Galați, la o altă conferință științifică. Astăzi, profesorii de istorie au propus mai multe teme, idei de proiecte, ce vor fi realizate în comun de cercetătorii din cele două centre universitare. În 2 aprilie, studenții de la Facultatea de Filologie vor veni la Galați, la cursurile de limbă română. Eu sunt în funcție de numai doi ani, îmi construiesc o carieră în administrație și mă cred un rector tânăr și democrat. Este important să fiu rector la un moment cheie-secția de limba română din catedra de Limbi Romanice și Traduceri era practic în proces de desființare, dar prin aceste relații de reînnoire a colaborării, a contribuției rectorului Iulian Bârsan, se înviorează relația dintre cele două universități. Studenții care vor dori să studieze, o pot face la Universitate, și suntem bucuroși că se întâmplă asta. Avem o strategie de colaborare, o perspectivă, o apropiere europeană cu Galații, cu studenți care pot studia fie la Ismail, fie la Galați. Nu putem neglija un fapt-studenții noștri sunt elita intelectuală a Ucrainei, și facem tot posibilul ca după absolvirea universității, tinerii să găsească un loc de muncă, să se realizeze, în Ucraina sau peste hotare. Îi susținem pe acești tineri, să acumuleze cunoștințe, să se întoarcă în țară, să aibă o altă viziune, europeană.

Rep.: Ne oferim ca prin demersurile de informare și promovare, publicația „Bugeac” să devină prima platformă de cooperare multiculturală transnațională la Dunărea de jos!

I.K.: Salutăm cu bucurie inițiativa. Suntem gata să extindem acest proiect în zonă, avem multe comunități care citesc, publicația poate fi o prezență binevenită și în bibliotecile din zonă, există această deschidere… Putem promova diverse programe de pregătire a tinerilor, pentru munca de corespondenți ai publicației. Suntem recunoscători pentru sprijinul Universității din Galați în dezvoltarea acestor programe, educaționale și informaționale, ce ne va permite pregătirea de cadre didactice, dar și în științe administrative și management. Pregătirea pentru deprinderea limbii române este foarte importantă pentru noi, ca studenții să aibă această practică curentă, folosirea limbii române. Mă bucur că rectorul Bârsan este foarte progresist, și că acceptă aceste colaborări și aceste relații. Trebuie să spun că această cooperare este atractivă și pentru administrație, este interesantă și pentru primării, se pot propune multe proiecte pe această relație. Noi vom susține cu mijloacele noastre aceste posibile punți de cooperare europeană.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password