Artista Maria Catanoi i s-a confesat lui Nicolai Grigoraș, de la „Reniisky Novosti”: „Dacă am avea o a doua viață, eu aș trăi-o puțin diferit”

Maria Catanoi este bine cunoscută în zona noastră ca interpret de cântece populare, dar puțini știu ce întâmplări de viață au trecut prin cariera ei impresionantă. Puțini au fost cei care au auzit vorbele și gândurile ei de dragoste și afecțiune pentru cei dragi ei – părinți, soț, fii. Aceștia au vorbit și ei cu dragoste despre Maria Catanoi și despre forța și puterea de muncă a Mariei,  mare și motivantă, pe care a depus-o și la locul de muncă, la Casa de Cultură din Reni, acolo unde creativitatea se află în prim plan.

Profesorul clasei junior, șeful corului, metodologul casei regionale a culturii, instructorul comitetului raional al partidului, șeful departamentul de organizare al comitetului executiv raional, director artistic al SDC, șeful departamentului de district al culturii, precum și un solist în celebrul ansamblu „Izvoraș“ din Reni – iată câteva repere din viața Mariei Catanoi.

S-a născut și a crescut în Orlovka din cartierul Reni. În familia unor lucrători simpli. Mama Efrosinia Ivanovna Suchanu a lucrat la ferma colectivă, apoi la oficiul poștal. Părintele Georgy Dmitrievich a fost un conducător auto toată viața lui, care se ocupa de un garaj. Copii – ea și sora Valentina. Tânăra Maria a fost un participant activ la spectacole de amatori, a cântat la toate evenimentele, de la o vârstă fragedă, încă de atunci se ghicea a fi o cântăreață și dansatoare de invidiat.

Astăzi ea vorbește din nou despre dragostea ei pentru familie, pentru munca de creație, pentru oameni. Monologul ei s-a dovedit a fi sincer, fără patos și cu un pic de tristețe.

„Am intenționat să termin studiile la Novoselsk pentru a avea zece clase de educație. Dar am auzit că fetele vin la școala pedagogică. Și am “bătut” la școala pedagogică din Cahul. După absolvire și examene, a primit repartiție în Vulcănești din Moldova, în satul Brînza. Acolo am lucrat ca profesor de clase primare, dar cântam și conduceam și corul. După un an am mers la Chișinău”.

O mișcare bruscă

„Când am venit la Chișinău, unchiul meu, fratele mamei mele, m-a sfătuit să intru în Institutul de Arte”, spune Maria Georgievna.  Pentru a merge acolo, trebuia să fi absolvit un colegiu muzical. Eu aveam doar școala de pedagogie … La depunerea documentelor la departamentul de pregătire, au început dificultățile. A trebuit să merg la Ministerul Educației al RSS Moldovenească, ca să-mi dea o dispensă.

Și acum îmi amintesc cuvintele ministrului adjunct: “Nu ți-aș da aprobare, deoarece nu este permisă. Dar dacă vei deveni o Maria Bieșu, îmi voi reproșa refuzul toată viața mea”. Și a semnat tot ce aveam nevoie. Am absolvit examenele fără probleme și am devenit student la departamentul vocal. Așa s-a schimbat radical destinul meu, și doi ani mai târziu – întreaga viață”.

O insultă fatală norocoasă

Dacă cineva i-ar fi  spus Mariei că această persoană – Mihai Catanoi – va deveni soțul ei, nu ar fi crezut-o niciodată. Ea se întâlnea deja cu un tip. Era decizie serioasă,  plănuiau să se căsătorească. Aspirațiile creative ale iubitei și admiterea ei la Institutul de Artă au fost puternic dezaprobate, și după un timp a survenit despărțirea. Insulta a fost fatală, dar norocoasă, fără ea Maria Catanoi ar fi trecut pe lângă iubirea ei adevărată.

„ Ne-am întâlnit la intrare cu Mikhail Georgievich. Mikhail Georgievich a fost un băiat simplu, de la țară. Mi-a câștigat inima cu simplitatea și sinceritatea lui, nu avea ambiții de a deveni băiatul de la oraș…Îmi amintesc când am ajuns la casa lui din Copanca (mai devreme a fost regiunea Slobodzeya, acum Căușeni), pentru a face cunoștință cu părinții săi. Și cuvintele viitorului socru: “Da, ea trebuie să devină nora noastră”. A fost atât de fericit să audă binecuvântarea tatălui său. Părinții lui Mihail Georgievich m-au iubit foarte mult. Și eu le-am răspuns cu toată inima … Când ne-am căsătorit, aveam douăzeci de ani. O familie obișnuită de studenți tineri. O pensiune. Cartofi prăjiți. Și  bucuria vieții!”

După universitate, atât ea, cât și soțul ei, aveau perspective bune. Soțul ei a primit o invitație în Orchestra Simfonică a RSS Moldovenești, iar ei i s-a oferit un loc de muncă în televiziunea moldovenească, în ansamblu „Folclor“. Problema notorie a locuinței pentru o tânără familie i-a determinat să aleagă Reni. Au început să lucreze împreună, iar al doilea fiu, Adrian, care s-a născut în curând, i-a legat și mai mult.

„Chiar și în timp ce trăiam în Moldova, soțul meu și cu mine am vizitat Societatea Filarmonică, am mers la concerte. Am fost interesați unul de celălalt, ne-am simțit ca jumătate dintr-un întreg. 27 de ani, Mikhail Georgievici a condus la Reni Casa Regională a Culturii. Dar el nu și-a schimbat vocația creativă – muzica, fiind organizatorul unei trupe de fanfare”.

Amândoi și-au considerat căsnicia perfectă și au crezut că fericirea nu va avea sfârșit. Problemele nu au întârziat însă. Medicii l-au diagnosticat pe Mikhail Georgievich cu un diagnostic dezamăgitor. Dar el a luptat cu toată puterea sa, chiar și de pe patul de spital, fascinând pe toată lumea cu faimosul său zâmbet radiant. În toamna anului 2004, soțul Mariei Catanoi a plecat pentru totdeauna. Un necaz nu vine niciodată singur. Un pic mai devreme ea însăși a fost grav bolnavă, a avut o intervenție chirurgicală. Apoi i-a murit mama. Se pare că zeii au invidiat-o…

Infinitatea vieții

Primele zile, săptămâni, luni fără cei dragi – mama și soțul – au fost foarte grele. A trecut mai departe spunându-și: „Sunt puternică!”

„ Am o nepoată care a adus în viața mea o mare fericire și credința în infinitatea vieții. Sunt fericită? Da, sunt fericită!. Am fost înconjurată de oameni apropiați de mine, familia mea. Am fost susținută și de activitatea mea preferată – creativitatea muzicală…”

Maria Georgievna prezintă un album de familie mare. În fotografiile de înaltă calitate, cele mai strălucite momente din viața ei au fost imortalizate. Apar o multitudine de oameni și artiști cunoscuți în multele ei turnee: Chișinău, Kuibyshev, Odessa, Cahul, Kiev, România, Bulgaria. Iată fotografiile unde apare împreună cu faimoasa cântăreață Irina Login. Într-un album separat – numeroasele distincții, diplome, medalii. Distincția cea mai semnificativă este probabil  medalia „Mihai Eminescu”, care a fost acordată în anul 2000 prin Decretul Președintelui Republicii Moldova.

„ Cum aș trăi o a doua viață, dacă aș avea-o? Probabil un pic greșit, dar cu aceeași atitudine față de oameni ca acum. Cu toate acestea, și în această viață aș vrea să fac multe, multe…”

Nicolai GRIGORAȘ

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password