Ucraina a declarat stare de urgență energetică

Grupări ultranaționaliste au blocat transporturile de cărbune

Ucraina pierde lunar de la 70 la 150 de milioane de dolari din cauza deficitului de cărbune din Donbass. Declaraţia a fost făcută de premierul ucrainean, Volodimir Groismans, care a adăugat că furnizarea de antracit este blocată de rebelii proruşi. Situaţia este în interesul Moscovei, deoarece Kievul este nevoit să cumpere cărbuni din Rusia, pentru a nu se ajunge în stare de blocare a activității industriei metalurgice, în care lucrează aproximativ 300 de mii de oameni. Rebelii din Donbas blochează de o lună și jumătate, căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Din această cauză, încă de la mijlocul lunii februarie, autoritățile de la Kiev au emis stare de urgență

energetică, ce implică și limitarea furnizării de energie electrică pentru populație. Premierul ucrainean Volodimir Groismans a cerut respectivelor grupări ultranaționaliste să pună capăt blocadei și a avertizat că principalele orașe ale țării riscă să rămână fără electricitate, după ce vor fi epuizate stocurile de antracit.

Circa 30% din producția de energie electrică a Ucrainei este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit. În reuniunea de la sediul Ministerului energiei, președinte al NPC “Ukrenergo”, Vsevolod Kovalchuk și ministrul energiei, Igor Nasalik au vorbit de criza rezervelor generale de cărbune pentru toate centralele termice din Ucraina- 842 de mii de tone- și de consumul mediu zilnic de cărbune antracit în generatoarele termo-aproximativ 30 de mii de tone zilnic.

„Încă nouă zile și va trebui să oprim furnalele. Apoi într-o săptămână va trebui să oprim toate industriile din Mariupol și ulterior din Krivoi Rog”, a spus la rândul său ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov. Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanți și deputați din parlamentul de la Kiev, blochează de o lună căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei.

Argumentul acestor grupări este că banii primiți de separatiștii proruși în urma livrării cărbunelui sunt folosiți de aceștia pentru achiziția de armament.

Criza antarcitului extras din Donbass a început în 13 februarie, când ministrul Ministerului Energiei și Industriei Cărbunelui, Igor Nasaliku, a propus Cabinetul de Miniștri al Ucrainei introducerea unor măsuri de urgență în piața de energie electrică. Potrivit “Companiei Naționale a Energiei Ukrenergo”, rezervele de huilă în centralele termice vor fi suficiente pentru funcționarea stabilă a sistemului de putere timp de 40 de zile. Anterior, în 25 ianuarie 2017, activiști ultranaționaliști în uniformă militară și parlamentari au început a treia etapă a blocadei comerțului cu teritoriile ocupate din Donbass.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password