Lacul Lebedelor din Ismail va fi reabilitat după modelul lacului Valeriu Ciupercă din Tulcea

Lacul Lebedelor din Ismail va fi reabilitat după modelul lacului Valeriu Ciupercă din Tulcea

Liderii din orașul Ismail, împreună cu partenerii din România au în vedere o inițiativă de proiect, care presupune crearea unui complex turistic și de divertisment pe teritoriul lacului Lebyazhye. Primarul Andrew Abramchenko a remarcat faptul că orașul Tulcea, care este înfrățită cu Ismail, are o experiență de succes în implementarea de proiecte similare, pe care este gata să le aplice și la Ismail. Editorii portalului de știri “BessarabiyaINFORM” au încercat să afle cum va arăta în viitor lacul Lebyazhye, raportându-se la starea actuală a lacului reconstruit și reamenajat din Tucea, pe care îl vor folosi ca prototip.

Este vorba despre lacul Valeriu Ciupercă. Până la 1850 lacul a fost în legătură naturală cu Dunărea, fiind treptat colmatat de aluviuni din torentele rezultate din apa de ploaie. Modificările survenite în emisarii naturali ai apelor în anii sfârșitului de secol XIX au redus cantitatea de apă și nivelul lacului a început să scadă. În urmă cu mai puțin de 10 de ani, lacul a fost un teren propice pentru infecții, iar locuitorii orașului se țineau departe de un luciu de apă contaminată, pe care pluteau grămezi de gunoi și resturi de plastic. Nici parcul din fața lacului nu era deosebit de popular, fiind plin de alei sparte și bănci rupte. Perioada de stagnare a lacului s-a încheiat în 2007, când a fost aplicat un proiect ecologic pentru reabilitarea și modernizarea acestuia. Finanțarea a fost obținută și aplicată de către Ministerul Mediului și Primăria Tulcea. Reamenajarea lacului și zona din jur s-a făcut pe baza unei finanțări de aproximativ 13 milioane de lei (circa 3 milioane $). Proiectul de investiții în zona lacului de 25 hectare a fost realizat prin curățarea fundului și adâncirea lacului la 2,5 m. În plus, a fost restaurată și modernizată plaja și zona de promenadă, parcul a fost reconstruit, pista renovată, a fost reconstruită instalația de iluminat în întreaga zonă de agrement, și s-a plantat integral cu verdeață parcul.
Acum, lacul Valeriu Ciupercă este o Mecca turistică pentru mii de persoane și locul preferat de localnici. Plaja lacului este deosebit de atractivă nu numai pentru cetățenii din Tulcea, ci și pentru turiști. Acestă zonă de agrement este echipată cu dușuri moderne, grupuri sanitare, pavilioane comerciale. Aici se pot închiria umbrele, șezlonguri, bărci cu pedale. La câțiva ani după deschiderea din 2013, pe lac este permis pescuitul sportiv în zonele desemnate.

Complexul are, de asemenea, diverse dotări necesare practicării sporturilor: un loc de joacă pentru copii, pistă pentru biciclete, un loc de întâlnire pentru competiții sportive în sporturi nautice. Lacul are două fântâni arteziene, dintre care una are un rol estetic – apa este aruncată în jeturi înalte de douăzeci de metri. Pe insulă, la o anumită distanță de coastă este amplasat un hotel cu un restaurant, unde puteți gusta mâncăruri naționale și viziona priveliști uimitoare.
Exemplul lacului Valeriu Ciupercă din Tulcea este tentant și captivant pentru ismaileni, care acum trăiesc pe malul Dunării dar nu se pot bucura de aceasta, nu pot înnota vara, deoarece legal plajă în orașul Ismail nu există. Crearea unui complex turistic și de divertisment în deplinătatea dotărilor pe teritoriul Lacului Lebyazhye nu va asigura doar un loc pentru înot și pentru mersul pe jos, dar, de asemenea, creează oportunități suplimentare pentru dezvoltarea sporturilor de apă și de a oferi ismailenilor un stil de viață activ și sănătos.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password