Moscova a cerut Ucrainei și Statelor Unite ale Americii “de trei ori să se gândească”, înainte de “a porni împotriva Donbasului”

Acordul de la Minsk-sub focuri politice încrucișate

Moscova a făcut un apel oficial Kievului şi Washingtonului “să chibzuiască de trei ori”, înainte de a lua măsuri care ar putea destabiliza și mai mult situația în Donbasul ocupat de Rusia, – transmite obozrevatel.ua. Această declarație a fost făcută de către ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, relatează RIA Novosti.

“În cazul în care americanii şi alţi colegi ar da ascultare apelurilor noastre să nu facă pași, care ar crea autorităților de la Kiev iluzia că, în loc să îndeplinească integral acordurile de la Minsk, ei pot rezolva problemele existente prin folosirea forţei, dacă astfel de acțiuni n-ar fi fost întreprinse de către colegii din

Statele Unite ale Americii şi alte țări, probabil, situația de acolo /din estul Ucrainei – n.r./ ar fi fost acum mult mai bună”, – a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov citat de Agenţia de informaţii Novosti.

În același timp, potrivit ministrului-adjunct Riabkov: “Moscova va saluta” deciziile și măsurile, care sunt benefice pentru reducerea tensiunilor și încurajarea Kievului în aplicarea integrală a acordurilor de la Minsk”. Anterior, Ministerul rus de Externe a culpabilizat Europa pentru neadmiterea Statelor Unite ale Americii la discuțiile cu privire la Ucraina.

BucPress reamintește că ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a comunicat recent că sancțiunile antiruse nu vor fi eliminate până când Moscova nu-și va îndeplini angajamentele din cadrul Acordului de pace de la Minsk.

Kievul este ameninţat de către liderii „republicilor populare” Doneţk / Lugansk

Doneţkul şi Luganskul cer Kievului să deblocheze căile ferate cu teritoriile ocupate până la începutul primăverii. Despre aceasta notează agenţiile de informaţii ale aşa-ziselor republici populare din estul Ucrainei, – transmite BBC.com informaţia fiind preluată ulterior de expres.ua

Într-o declarație comună a autoproclamatelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk, se comunică despre faptul că în cazul în care blocada nu este eliminată până miercuri, 1 martie curent, atunci ei vor prelua controlul asupra întreprinderilor aflate sub jurisdicţia Ucrainei.

De asemenea, Plotniţki şi Zaharcenko ameninţă Kievul că de pe teritoriile care nu se află sub controlul Ucrainei va fi stopată furnizarea de cărbune – reţine sursa citată, cu trimitre la comunicatul publicat de agenţiile de informaţii ale „autoproclamatelor republici” din estul Ucrainei.

Potrivit „liderilor” de la Doneţk/Lugansk, blocarea transporturilor în Donbas nu corespunde acordurilor de la Minsk – scrie expres.ua

În Ucraina continuă de peste o lună blocarea căilor ferate din Donbas, pentru a opri transportul de cărbune din estul rebel al ţării către Kiev. Cabinetul a introdus unele măsuri de urgență în sectorul energetic. La sfârșitul lunii februarie 2017, lângă Rada Supremă a Ucrainei s-a desfăşurat o acţiune de protest. Susținătorii blocadei comerțului cu teritoriile ocupate din estul Ucrainei au cerut parlamentarilor continuarea blocadei căilor ferate ce furnizează Ucrainei cărbune din Donbasul rebelilor pro-ruşi, precum şi adoptarea unei legi “cu privire la teritoriile ocupate”. Preşedintele fracţiunii parlamentare “Samopomici”, Oleg Bereziuk a declarat de la tribuna parlamentului ucrainean despre adoptarea în cadrul sesiunii de joi, 23 februarie, a Legii cu privire la teritoriile ocupate.

“Cerem autorităților să oprească imediat comerțul prin vârsare de sânge. Acest comerţ distruge independenţa şi suveranitatea statului ucrainean. Și apoi va urma colonizarea Ucrainei… Trebuie să revenim la logica instituţională impusă de Constituţie”, – scrie UNIAN cu referire la Oleg Bereziuk.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password