Reformele finanțării proiectelor la Direcția pentru Românii de Pretutindeni
„Nu va mai exista limită până la care se depun proiectele!”
Secretarul de stat, Petre Guran, a efectuat la 18 septembrie 2016 o vizită în Republica Serbia, în cadrul căreia a monitorizat implementarea unor proiecte care au ca obiectiv oferirea de cursuri de limba română membrilor minorității române din Boljevac, Bor și Kladovo, finanțate din fondurile Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Oficialul a avut întâlniri cu reprezentanți ai minorității române din Republica Serbia, și a analizat cum pot fi susținute eforturile de afirmare a identității lor etnice, lingvistice, culturale și religioase.
Publicația Jurnal Românesc informează că în timpul vizitei, secretarul de stat a anunțat introducerea în practica finanțărilor acordate comunităților românești din afara României a unui set de reforme radicale privind acordarea finanțărilor nerambursabile. Deconturi lunare, proiecte întinse pe trei ani și jurizarea cu un an înainte a proiectelor-iată doar trei dintre noutățile cuprinse în proiectul de reformă, propus de
secretarul Guran la întâlnirea cu românii din Timoc. „Nu va mai exista limită până la care se depun proiectele. Puteți depune proiectele și mâine, dacă doriți, iar jurizarea se face odată pe lună, dacă nu chiar mai des!”. Reformele anunțate de Guran ar trebui să aducă schimbări majore în procedurile de finanțare și decontare a sumelor, prevăzute în ghidul de finanțare, prin introducerea finanțărilor multianuale, a deconturilor lunare, instruirea celor care scriu proiecte, posibilitatea depunerii cererilor de finanțare cu un an înainte de începutul sesiunii de finanțare și posibilitatea depunerii cererilor fără a se condiționa o perioadă limită de depunere a acestor cereri.
„Proiectele se vor juriza cu un an înainte, astfel încât contractul să fie semnat până la 15 ianuarie. Puteți să aveți proiect care are sume de cheltuit pe anul în curs și alte etape pe anul următor, numai că în acest caz veți semna două proiecte: unul pe anul în curs și altul pe anul viitor. Puteți gândi un proiect pe trei ani înainte, care se va împărți în trei contracte succesive, puteți încheia pareteneriate cu instituții de cultură(ICR, Fondul Cultural Național, etc.) și pot participa, de asemenea, instituții ale administrațiilor publice locale.Dacă în localitatea unde se aplică finanțarea primarul este de etnie română, poate să aplice Primăria direct” a explicat secretarul de stat Petre Guran și la întâlnirea cu românii din Bor. Petre Guran a mai spus că vor fi două direcții prioritare: „Limbă și identitate”și „Dezvoltarea societății civile și a mediului asociativ”, iar procedura implementării proiectelor va fi mult simplificată. Autoritatea de finanțare va avea însă pretenții mai mari de la beneficiarii proiectelor: „O rigoare mai mare a procedurilor de decont și a documentației depuse. Pentru asta, va exista o perioadă de acompaniere, adică, neexistând termen limită și proiectul nu are toate hârtiile, va exista un responsabil din Departament, care vă va scrie și vă va explica ce documente lipsesc, adică veți beneficia de un instructaj înainte ca dosarul să intre în concurs. După ce va intra în concurs, etapele de eligibilitate ale solicitantuluiși ale proiectului vor fi deja parcurse. Vor avea prioritate programele cu impact strategic și gândite pe mai mulți ani înainte. Se va merge pe estimări reale de costuri, vrem să îndemnăm la proiecte viabile, adică să mergem pe o raționalizare a proiectelor” a mai spus Petre Guran. Reformele anunțate de Petre Guran ar trebui să așeze lucrurile pe un făgaș normal, în maxim trei ani. Se va facilita astfel decontarea lunară a sumelor din proiect, fără a fi afectat avansul, mai exact tot ceea ce se cheltuiește într-o lună se poate deconta imediat, iar avansul să fie decontat în ultima tranșă.
Vasilache Silviu87 Posts
0 Comments