Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu: Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Ucraina, amânată, nu anulată
Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a declarant că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a anulat vizita în Ucraina, ci a amânat-o, afirmând că a discutat cu Poroşenko detalii privind controversata lege a educației și avizele necesare ale Comisiei de la Veneţia.
„(…)Preşedintele României a luat decizia amânării acestei vizite. Nu este vorba despre o anulare, este vorba despre o amânare până când problema va fi rezolvată. (…) am continuat să avem un dialog constant şi destul de frecvent în această periodă cu partea ucraineană pe diverse niveluri (…) de fiecare dată am cerut ca legea să fie modificată în sensul de a nu afecta drepturile minorităţii române”, a declarat conslierul prezidenţial Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat MEDIAFAX, întrebat dacă Klaus Iohannis va merge în Ucraina într-un viitor apropiat.
Preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Poroşenko în care i-a transmis că vizita va avea loc doar atunci când problema generată de modificarea legii educaţiei naţionale va fi rezolvată, anunță Buc Press.
Bogdan Aurescu a spus că preşedintele Poroşenko s-a angajat să facă toate demersurile pentru soluţionarea acestei problemei.
„A înţeles pe deplin preocupările părţii române şi a menţionat şi faptul că Ucraina va respecta întocmai avizul Comisiei de la Veneţia pe articolul 7, cel care este problematic. Si noi am cerut în contactele noastre bilaterale diverse ca Ucraina să solicite un punct de vedere Comisie de la Veneţia”, a spus consilierul prezidenţial.
„Ne pregăteam pentru această vizită în Ucraina a preşedintelui, cu două componente, una la Kiev, în care să lansăm prima şedinţă a aşa numitei comisii prezidenţiale româno-ucrainiene (..), care ar fi urmat să aibă prima şedinţă (…), iar a doua componentă urma să fie o vizită comună a celor doi preşedinţi în regiunea Cernăuţi pentru a discuta cu reprezentanţii minorităţii române, ai comunităţii române cu privire la drepturile lor. Tocmai de aceea această adoptare a legii educaţie din 5 septembrie ne-a luat prin surprindere şi ne-a nemulţumit, ne-a surprins neplăcut pentru că nu a existat o consultare riguroasă cu reprezentanţii minorităţii române”, a precizat Aurescu.
Consilierul prezidenţial a precizat că România sprijină proiectul de integrare europeană al Ucrainei şi aspiraţiile pe care Ucraina le are din punct de vedere al integrării europene şi euroatlantice, „la momentul potrivit”, potrivit sursei citate.
Vasilache Silviu87 Posts
0 Comments