Vorbind corect și frecvent românește, limba „moldovenească” dispare de la sine

Bună ziua, țin să vă reamintesc că din 20 decembrie 2016 există oficial Centrul de Informare al României din cadrul Universității din Ismail, din sudul Basarabiei, regiunea Odesa.
Semnarea Convenției dintre Ministerul Afacerilor Externe al României și Universitatea Umanistă de Stat din Izmail, dar și contribuția Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a Consulatului General al României la Odesa și, nu în ultimul rând, a Rectorului Universității Umaniste de Stat din Ismail a permis un pas foarte important și istoric pentru noi, cei de aici, vorbitori de limbă română, din sudul Basarabiei, regiunea Odesa, dat fiind faptul că Centrul reprezintă unica instituție românească din cadrul unei Universități de stat din Ucraina, unica instituție românească din zona aceasta, unde locuiesc comunități de etnie română.
Este realitatea momentului, Centrul de Informare al României din Ismail se încadrează foarte reușit în coordonatele politicii de bună vecinătate și cooperare între două țări vecine- Ucraina si România. Această cooperare la nivel de guverne,ministere, instituții teritoriale a luat o amploare deosebită în ultimii ani, după o așteptare de zeci de ani a etnicilor români din Ucraina.
Obiectivul forte al Centrului de informare și conceptul acestuia este de a contribui la promovarea limbii române în regiune și promovarea culturii și civilizației românești în zonele din jurul granițelor țării, unde trăiesc comunități de români.
Iată rațiunile pentru care Centrul de Informare al României din cadrulul Universității de Stat din Ismail își propune organizarea unor activități, ce sunt, de fapt, o continuare a celor academice și universitare.
E vorba de activitati didactice, cultural-educative, organizaționale, ce se vor desfășura (pun accentul aici) în limba română, în cadrul acestui Centru.
Ismailul este considerat cel mai important oraș din sudul Basarabiei, oraș-port la Dunăre, cu o populație în jur de 95 mii locuitori, este și oraș universitar- Universitatea Umanistă de Stat, Academia Maritimă, are instituții culturale, școli profesionale, licee, școli medii, dar nici una din aceste instituții nu uzează de comunicare în limba română. Excepția fericită este Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, care are o secțiune de limbă română și engleză, dar cam atât! Vorbitorii de limbă română de aici, profesori, studenți, tineri, copii din familii unde mama si tata vorbesc limba română doar la bucătărie, locuiesc și activează într-un mediu unde nu există nici o sursă de informare în limba română. Chestiuni firești ca cititul cărților și a ziarelor în limba română, audierea unor evenimente culturale, urmărirea unor programe tv în română-toate acestea nu există!
Am speranța că deschiderea si funcționarea Centrului de Informare al României din Ismail, cu suportul și sprijinul statului român, cu activitățile programate în funcționarea Centrului vor oferi o șansă nouă comunicării și extinderii uzului limbii române în această regiune. Am în vedere o serie de activități programate la Centru în perioada următoare:
-organizarea și desfășurarea cursului de limbă română, cultură și civilizație românească pentru adulți și copii în comunitățile din regiunea Odesa, inițierea unor cursuri de limbă română pentru începători – grupuri pentru adulți și copii care vor studia limba română de la zero;
– organizarea și desfășurarea unor cursuri de perfecționare a limbii române pentru cei care deja vorbesc româna, e vorba de cadrele didactice din comunitățile de aici, pentru studenții de la secțiunea de limbă română, pentru tinerii care doresc să obțină cunoștințe utile în studierea limbii române;
În acest sens, Universitatea din Ismail a semnat un protocol de colaborare cu Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați privind activități educaționale, o colaborare bilaterală benefică pentru această regiune.
Comunitățile românești din această regiune sudică- comparativ cu comunitățile românești din Bucovina- necesită mai multă atenție pentru studiul limbii române, deoarece situația limbii române în regiunea Odesa cere promovare si protejare, astfel ca limba română să-și recapete recunoașterea de limbă maternă și literară în adevărul ei științific, vorbită preponderent în zone compacte, o limbă de circulație europeană, ce face ridiculă și inutilă resuscitarea propagandistică a „limbii moldovenești”- o sintagmă ce va dispărea de la sine.
Natalia Ursu, coordonator la Centrul de Informare al României din cadrul Universității de Stat din Ismail, Ucraina

Vasilache Silviu87 Posts
0 Comments