Societatea civilă gălățeană-stimul și model pentru autorități

Câțiva lideri ai societății civile gălățene au răspuns încercărilor organizațiilor similare din Ucraina-regiunea Odesa, de a scoate din inerția funcționărească atât organismele guvernamentale și neguvernamentale ale structurilor de putere ale Euroregiunii Dunărea de Jos(raionul Cahul din Republica Moldova, Regiunea Odesa din Ucraina și județele Brăila, Galați și Tulcea din România), cât și structurile de la nivelul MAE-DPRRP. Marius Crudu, președinte al Asociației Danubiana, publicistul Tudose Tatu, senior editor al publicației Bugeac, jurnalistul Marian Vulpe, de la Monitorul de Galați și Silviu Vasilache, președintele sindicatului „Societatea Jurnaliștilor din Galați” au avut reuniuni de lucru cu corespondenții lor din societatea civilă, din Regiunea Odesa-Ucraina.
Grupul din Galați s-a întâlnit cu adjunctul președintelui Organizației publice ucrainene „Danube Eurobridge”, Stepan Clopot, cu Petru Șchiopu, vicepreședinte al Organizației obștești „Babele”, cu publicistul și scriitorul Vadim Bacinschi și cu membri ai Asociației „Comunitatea Religioasă de pe lângă Biserica Sf. Petru și Pavel” din Hagicurda. În toate cele câteva ședințe de lucru, s-au pus la punct principii de acțiune, pentru a grăbi ritmul de aplicare a obiectivelor stabilite de mult timp de oficialități. Exemplu sunt cele din Euroregiunea și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunarea de Jos”-dezvoltarea durabilă a unităților administrativ-teritoriale prin extinderea colaborării între membri și dezvoltarea relațiilor avantajoase în cadrul tuturor domeniilor de interes comun. S-a constatat că în realitatea din teren, funcționarii structurilor guvernamentale din cele trei țări nu-și îndeplinesc obligațiile asumate, sunt superficiali și fac activități formale iar unii dintre responsabilii Departamentului pentru românii de pretutindeni din MAE-România cheamă liderii organizațiilor obștești ale românilor din Ucraina la ședințe de lucru…în câmp, lângă șoseaua Ismail-Odesa. Stepan Clopot s-a implicat activ în crearea unui pod al integrării și colaborării transfrontaliere dintre România și Ucraina, prin extinderea parteneriatelor dintre organizațiile neguvernamentale din cele două țări. Activistul Stepan Clopot a constatat că oficialii administrației din euroregiune sunt net dezinteresați în a facilita atragerea fondurilor trasfrontaliere, și este greu pentru un ucrainean să-și găsească un partener în România.
Este problema numărul 1, găsirea unui partener, știut fiind că nu pot fi accesate fonduri europene transfrontaliere dacă liderul de proiect nu este o organizație neguvernamentală din România. Propune difuzarea și diseminarea unui protocol de colaborare a sectorului neguvernamental, prin asociere între ONG-uri, cu o durată de trei ani, care să vizeze atât dezvoltare de proiecte commune, cât și schimb de informații, pregătirea de rapoarte de analiză, creare de grupuri de lucru, pe domeniile turism, ecologie, mediu, dar și economie. Liderii de organizații din Galați și-au asumat misiunea de a face cunoscută această initiativă în media și de a o susține, inclusiv în fața forurilor administrației locale din Galați. Delegația a stabilit detaliile tehnice ale dezvoltării unor proiecte de mare impact pentru comunitățile românești din raionul Ismail și regiunea Odesa. Societatea Jurnaliștilor din Galați intenționează să dezvolte o rețea de distribuție și de redactori locali, pe principiile unei școli de presă, a publicației Bugeac; asociația Danubiana vrea să dezvolte un parteneriat cu Asociația obștească Babele, pentru un proiect comun dedicat școlarilor din Babele; cu eforturi comune ale celor prezenți la ședințele de lucru , se încearcă deblocarea situației patrimoniale confuză de la Biserica „Sf Petru și Pavel”, dar și modalitatea rapidă de concretizare a proiectului de finanțare pentru dotarea Bibliotecii de carte românească din Hagicurda și a terminării lucrărilor de construcție a intrării în Biserica „Sf Petru și Pavel”(SV).

Vasilache Silviu87 Posts
0 Comments