La Ismail a fost deschis Centrul de Informare al României

În orașul Ismail, din regiunea Odesa, Ucraina, la mijlocul lunii decembrie 2016 s-a deschis oficial Centrul de Informare al României, care va funcționa în cadrul Universității Umanistice de Stat din Ismail – transmite agenția locală Bessarabiainform.
La eveniment au participat Petre Guran, secretar de stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni – Ministerul Afacerilor Externe al României, consulul general al României la Odesa, Emil Rapcea, rectorul Universități Umanistice de Stat din Ismail, Iaroslav Chiciuc, fostul ambasador al România în Ucraina, Cornel Ionescu, viceprimarul orașului Ismail, Serghei Batkilin, șeful adjunct al Administrației Raionale de Stat Ismail, Petro Hadjikov, directorul agenției de promovare a investițiilor din cadrul primăriei Ismail, Valentin Stroia, directorul agenției de cooperare transfrontalieră “Euroregiunea Dunărea de Jos”, Igor Babaian, precum și lideri de asociații românești din regiunea Odesa.
Centrul de Informare a fost deschis după ce un acord în acest sens a fost încheiat la 11 mai 2016 între Ministerul Afacerilor Externe din România și Universitatea Umanistică de Stat din Ismail, scopul înființării centrului fiind acela de a oferi informații complete despre România, cultura și societatea românească.
“A fost un an bun, ceea ce am convenit pe 11 mai am implementat cu succes până la 20 decembrie. Acesta este un exemplu de cooperare între România, prin Departamentului pentru Relații cu Românii de pretutindeni, și Ucraina, reprezentată de Universitatea Umanistică de Stat din Ismail. Cred că acesta este un început bun. Acest pod cultural peste Dunăre va fi urmat de multe alte poduri spirituale și materiale care dau viață acestui teritoriu din partea de jos a Dunării” – a declarat în timpul ceremoniei de deschidere secretar de stat Petru Guran.
Activitățile Centrului se vor axa, în principal, pe acordarea de asistență în proiecte și programe referitoare la istoria, geografia și cultura României, familiarizarea cu tematicile Uniunii Europene, prezentarea oportunităților care există în România în turism, în educație sau în domeniile comercial și economic.
“Odată cu deschiderea acestui centru, începe o nouă pagină în istoria relațiilor ucraineano-române. Sperăm că acest centru va promova dezvoltarea relațiilor culturale, educaționale, științifice și, desigur, armonizarea relațiilor dintre țările noastre” – a declarat și rectorul Iaroslav Chiciuc.
Cheltuielile financiare pentru dotarea Centrului au fost suportate de Departamentul pentru Relația cu Românii de pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe al României, centrul fiind dotat cu echipament tehnic de ultimă generație, vizitatorii având la dispoziție, printre altele, un panou interactiv, un televizor, 12 calculatoare, imprimantă, stație de amplificare a sunetului, două videoproiectoare. Accesul în incinta centrului este gratuit, iar vizitatori pot fi nu doar studenții, ci toți cei care sunt interesați de activitățile Centrului de Informare.
Centrul va putea găzdui conferințe, cursuri de formare, cursuri de perfecționare pentru profesori de limba română și alte activități culturale și educative pentru etnicii români din sudul Basarabiei.
Sursa: TOCpress

Vasilache Silviu87 Posts
0 Comments