Discuții la Odesa despre unificarea programei de învățământ
Vizita în Ucraina (22-24 ianuarie) a ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a continuat în comunitatea românească din regiunea Odessa prilej cu care delegația românească a avut și o întâlnire cu Mihail Saakaşvili, guvernator al regiunii Odessa. Cu această ocazie a fost solicitat sprijinul părții ucrainene pentru îmbunătățirea învățământului în limba maternă, unificarea programei de învățământ pentru cele trei
regiuni din Ucraina unde trăiesc comunități românești, precum și pentru a nu fi perpetuate modele identitare de divizare artificială a comunității românești din regiunea Odessa. De asemenea, au fost trecute în revistă principalele proiecte transfrontaliere din cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2014-2020 și modalitățile concrete de implementare ale acestora.
Delegația română a avut întâlniri cu președintele Consiliului Regional Odessa, Anatol Urbanskii, cu primarul localității Izmail, Andrei Abramcenko și cu alte autorități ale raionului Izmail.
În cadrul discuțiilor cu autoritățile ucrainene, ministrul delegat a reafirmat importanța asigurării unui învățământ de calitate în limba maternă pentru minoritatea română din regiunea Odessa și a pledat pentru o abordare conformă cu standardele europene în acest domeniu, fără a se perpetua o divizare artificială a comunității românești.
Au fost discutate aspecte concrete ale cooperării transfrontaliere, ministrul delegat subliniind disponibilitatea și deschiderea părții române de a furniza expertiză și de a colabora cu partea ucraineană pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la prosperitatea locuitorilor din regiunea Odessa.
Autoritățile locale din regiunea Odessa au exprimat deschidere față de intenția părții române de a deschide un Centru Cultural Românesc la Izmail, menit să promoveze valorile culturale românești și limba română.
La întrevederea cu reprezentanții comunității românești din regiunea Odessa au fost prezentate prioritățile Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și a fost dezbătută situația învățământului în limba română, importanța marcării în spațiul public a contribuției unor personalități de origine română la istoria celor două țări, precum și necesitățile mediului asociativ românesc.
Din delegația ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni au mai făcut parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României și secretarul de stat Cezar Radu Soare, din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Vasilache Silviu87 Posts
0 Comments