Ziua Culturii Române sărbătorită la Odesa și Ismail

Ziua Culturii Române sărbătorită la Odesa și Ismail

Mai multe actiuni cu caracter național-cultural au avut loc în regiunea Odesa cu prilejul Zilei Naționale a Culturii (Ziua Culturii Române), ce coincide în timp cu ziua nașterii ziaristului și scriitorului Mihai Eminescu – 15 ianuarie. În orașul Odesa ele s-au desfășurat pe 15 ianuarie, organizate find de Consulatul General al României de aici – consul general Emil Rapcea.

În dupa-amiaza acestei zile au avut loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, din fata Consulatului – operă a sculptorului botoșănean Marcel Mânăstireanu. Au participat reprezentanți ai autorităților ucrainene municipale și regionale, reprezentanți ai etnicilor români din Odesa și din regiune, membrii misiunii consulare a României și ai corpului diplomatic din Odesa.

Suita de manifestări a continuat cu o acțiune cultural-artistică în sala mare a Bibliotecii Municipale „I. Franko”

instituție care mentine de mult timp legături de colaborare cu Consulatul General al României. Despre această colaborare de tradiție a vorbit în alocuțiunea sa consulul Emil Rapcea. Dânsul a vorbit despre importanța Zilei Culturii Române, în contextul cooperării româno-ucrainene din ultimii ani, a adus un pios omagiu lui Mihai Eminescu, Poetul Nepereche al Tuturor Românilor. A urmat un recital literar- artistic, cu tematică eminesciană, pregătit de către colaboratorii bibliotecii „I.Franko”. Mai multe poezii ale poetului Mihai Eminescu au fost recitate în limba română de elevii școlilor mixte din satele Staroselie si Meneailovca, raionul Sărata, veniți special pentru eveniment la Odesa. Au răsunat poezii consacrate lui M.Eminescu și melodii pe versurile sale.

Sărbatoarea culturii române a fost gazduită de salonul restaurantului „Odesskii dvorik”

Acolo, cu concursul Galeriei de Artă a orașului, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Stelele Odesei”, cu lucrări ale artiștilor plastici români și ucraineni. A urmat un concert al ansamblului vocal-instrumental “Akkerman”, din Belgorod-Dnestrovsk/Cetatea Alba. Au răsunat melodii în limbile română, bulgară, ucraineană, poloneză,reprezentand coloritul multietnic al regiunii Odesa și, în special. al sudului Basarabiei.

Pe 16 ianuarie, Ziua Culturiii Române a fost marcată și în cadrul Centrului de Informare al României de la Universitatea din Ismail

cu participarea reprezentanților consulatului General al României, în frunte cu Emil Rapcea, Consul General. Diplomații români, într-o echipă de patru persoane, au sosit de la Odesa în pofida condițiilor climatice complicate. Din diferite localități cu populație preponderent românească ale raionelor Ismail si Reni, la acțiunea din 16 ianuarie au venit cadre didactice din școlile de cultură generală, artiști amatori, autori de limbă română, care au dat citire creațiilor lor. Iată doar câteva nume: ansamblul folcloric “Floare de mălin”, din Frecăței/Limanscoe, raionul Reni, interpreta de muzica populara Maria Catanoi, din orasul Reni, poeții Ion Bâcu si Eufrosinia Cojocaru din satul Barta/Plavni, raionul Reni. Mai mulți dintre participanți s-au învrednicit de diplome din partea Consulatului General al României de la Odesa. Consulului Emil Rapcea gazdele i-au conferit titlul de Profesor de Onoare al Universității Umaniste din Ismail.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password