Festivalul de poezie românească sud-basarabeană “Pavel Boțu” la Universitatea din Ismail. Sub semnul neîmplinirii

Festivalul de poezie românească sud-basarabeană "Pavel Boțu" la Universitatea din Ismail. Sub semnul neîmplinirii

Ediția din anul acesta (24 mai) a Festivalului de poezie românească sud-basarabeană “Pavel Boțu”, la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, a trecut sub semnul neîmplinirii. Aș spune așa și cred că am dreptate. Din mai multe considerente. Pentru prima oară Festivalul a avut loc în localul Centrului de Informare al României, care, de fapt, și-a început activitățile din luna martie. Mare mi-a fost mirarea când pe ușa de la intrarea în localul respectiv, n-am mai văzut inscripția “Centrul de Informare al României”, cum o văzusem cu o lună în urmă… Ușa era alta, din sticlă, iar inscripția, făcută pe o placă metalică, cu tricolorul românesc pe ea, dispăruse. Aveam s-o văd mai târziu, în cel mai îndepărtat colț al sediului Centrului de Informare, într-un dulap din sticlă. Tot acolo, în colț, stătea drapelul tricolor, care, cu puțin timp înainte, te întâlnea chiar la intrarea în sediu.

Dna Natalia Ursu, coordonatoarea activității Centrului, a ignorat în mod deschis acțiunea din 24 mai, deși, pe tot parcursul ei, s-a aflat în același local. A stat, ca și tricolorul românesc, în colțul îndepărtat al sălii, aruncându-si, din când în când, privirile de după monitorul calculatorului. Stranie atmosfera, straniu comportament. În general vorbind, am rămas cu impresia că acest Centru de Informare, așa cum a ajuns el la 5 luni după deschidere, poate fi numit oricum, numai Centru de Informare al României-nu. Un început bun și util pentru cauza românismului in Basarabia istorică, a fost “mutilat” și prefăcut în cu totul altceva decât o modalitate propice de informare a opiniei publice largi despre tot ce ține de România și românism. Acest Centru, așa cum este el acum, poate fi considerat cabinet metodic pentru studierea limbii române, poate, simplă aulă universitară, dotată din banii statului român. Și se vede că azi statul român nu se mai interesează de asemenea “fleacuri”.

… Din diverse motive, la trecutul Festival au venit foarte puțini iubitori de poezie românească și autori ce scriu în limba română. Puțini au fost și studenții de etnie română ce învață la Universitate. Am simțit aievea lipsa unor talente ca Ilie Malachi, Anatol Manole, Tudor Iordăchescu, Vladimir Caraciobanu, Valeriu Cojocaru, Victor Capsamun, care, din păcate, ne-au părăsit pentru totdeauna. Toți aceștie au participat la edițiile din anii trecuți ale Festivalului, începând cu 1996. Ni i-am adus aminte pe toți pe parcursul întâlnirii din 24 mai. Cărțile cu creația lor și despre ei și-au găsit locul în cadrul expoziției din sala unde ne adunasem.

O reușită am avut, totuși. L-am omagiar de marele actor basarabean Dumitru Caraciobanu (1937-1980), originar din Satu Nou, raionul Reni. Pe 22 aprile, anul curent, el ar fi împlinit 80 de ani. Cu acest prilej, am pregătit o expoziție de fotografii și materiale din ziare, consacrate vieții și activității sale. Am avut-o oaspete de onoare pe doamna Ana Caraciobanu, sora lui Dumitru Caraciobanu care locuiește în Ismail. Aflată la o vârstă înaintată deja, dânsa s-a dovedit a fi o povestitoare pasionată și ne-a istorisit mai multe amintiri despre fratele său. Alte amintiri în limba română (ale lui Vladimir Caraciobanu, văr cu actorul) au răsunat în lectura studenților Universității.

Am avut oaspeți de la Reni, Tatarbunar, de la Erdec Burnu/Utconosovca, raionul Ismail.

Vadim Bacinschi, coordonatorul Festivalului “Pavel Boțu”, membru al Uniunii Scriitorilor din R.Moldova

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password