Bugeacul-spațiu european româno-ucrainean al concordiei universitare

Bugeacul-spațiu european româno-ucrainean al concordiei universitare

Începutul lunii iulie a fost marcat și de un eveniment universitar cu semnificație europeană. Între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, Ucraina, a fost semnată o convenţie ce presupune colaborări strânse în domeniile învăţământului, ştiinţei şi culturii. Iniţiatorul reînnoirii colaborării dintre cele două instituţii de învăţământ este Iaroslav Kiciuk, rector al Universităţii de la Ismail. Este un semnal puternic, primul de acest gen după desemnarea sa ca rector al Universității din Ismail, în anul 2015. Proaspătul rector îşi propune, cu sprijinul universităţii gălăţene, să dezvolte programe privind extinderea limbii române în regiunea Odesa şi promovarea elementelor de cultură şi civilizaţie românească. Totodată, Iaroslav Kiciuk a declarant reporterului „Vieţii libere” din Galați, că la Universitatea Ismail funcţionează o secţie de studiu a limbii române, care, în momentul de faţă, are 16 studenţi, iar din luna septembrie va fi deschis, tot la Universitatea Umanistă, cu sprijinul MAE din România-Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, un Centru de Informare al României.

“Este un ajutor foarte important pentru noi”

Potrivit convenţiei, colaborarea vizează schimbul de experienţă între reprezentanţii conducerii celor două universități, cadre didactice şi studenţi, dar şi cooperarea pe linia activităţii de doctorat. De asemenea, prevede organizarea festivalurilor folclorice şi dialectologice ale studenţilor din ambele universităţi pe teritoriul Dunării de Jos, participarea cadrelor didactice şi a studenţilor din cele două universităţi la sesiuni ştiinţifice, congrese şi simpozioane organizate în comun, organizarea de activităţi consacrate personalităţilor celebre ale popoarelor ucrainean şi român, organizarea în instituţiile superioare de învăţământ a expoziţiilor şi a standurilor ce reflectă consolidarea relaţiilor ucraineano-române, dar şi colaborarea celor două instituţii.

„Pentru Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, acestă colaborare este una foarte importantă. Universitatea noastră este singura în care se studiază limbile minorităţilor etnice. Noi am pornit de la ideea că regiunea noastră este una multiculturală. Ne-am adresat tuturor celor care reprezintă naţionalităţile din regiunea noastră, însă românii au fost cei mai receptivi. Prietenii se cunosc la nevoie. Acest ajutor este foarte important pentru noi. Am convenit să avem şi un schimb de materiale bibliografice de interes didactic, ştiinţific şi cultural, la nivelul bibliotecilor celor două instituţii”, ne-a declarat rectorul.

Profesori de limba română, şcoliţi la Ismail

Tot de la rectorul Iaroslav Kiciuk am aflat că la Universitatea din Ismail s-a reluat pregătirea cadrelor didactice de limba şi literatura română. „Studenţii înscrişi la aceste cursuri studiază trei ani limba română şi la finalul studiilor obţin un certificat care le permite să predea la clasele primare din şcolile româneşti. Ne dorim ca la pregătirea studenţilor şi profesorilor noştri să participe şi profesori de la Galaţi. Noi sperăm ca acesta să fie un început şi pentru stabilirea unor relaţii armonioase între România şi Ucraina, iar specialiştii noştri să fie acceptaţi în spaţiul european”, a precizat rectorul de la Universitatea Umanistă din Ismail.

Dialogul universitarilor gălățeni cu rectorul Universităţii Umaniste din Ismail a fost intermediat de Polina Chiseolar, doctor în filologie la instituţia de învăţământ din Ismail. Cadrul didactic a menţionat că „Universitatea Umanistă nu este doar un centru de învăţământ, ci şi unul cultural. Noi organizăm diferite festivaluri dedicate culturii române. Recent, am organizat a XX-a ediţie a festivalului de poezie dedicat poetului basarabean Pavel Boţu. Încercăm să păstrăm tradiţiile româneşti”.

Convenţia dintre cele două universităţi este valabilă pe o perioadă de cinci ani.

Ruxandra Podlisnic, jurnalist Viața Liberă Galați

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password