Propaganda rusă, tot mai puternică în mediul online din țările ex-sovietice

Războiul informaţional declanşat de Rusia în mediul on-line din fostele state sovietice, acum state independente

Agenția de Știri Ora 25 Transmite!

Războiul informaţional declanşat de Rusia în mediul on-line din fostele state sovietice, acum state independente, funcţionează la turaţie maximă. Dacă iniţial armatele de “postaci”, plătiţi de serviciile secrete ruse şi diverse organizaţii naţionaliste, participau la campanii care vizau site-uri media de limba rusă din spaţiul ex-sovietic, acum şi-au extins activitatea în alte regiuni importante pentru propagandă de la Kremlin.

La această concluzie au ajuns experţii din Ucraina, ţară care a fost şi este supusă de Rusia la un atac propagandistic fără precedent.

“Această activitate este costisitoare. Structurile ruse, care angajează „postaci” pentru campaniile de propagandă, cheltuie aproximativ 20.000 de euro pe zi că să plătească comentatorii pro-Kremlin, care postează pe cele mai diverse site-uri de presă, dar şi de socializare din toată lumea”, susţine Alexandr Olshanski, directorul companiei Imena. pentru agenţia ucraineană LigaBusinessInform.
“Comentatorii plătiţi au diverse sarcini: începând cu tensionarea situaţiei (provocarea stărilor de panică) şi terminând cu agitaţia directă. Spre exemplu, în Ucraina pe cele mai citite site-uri de ştiri, aproximativ 80% din comentarii sunt opera postacilor plătiţi de Kremlin”, spune Vladimir Degtiariov, şeful agenţiei de PR Newsfront, cu sediul la Kiev.
Potrivit agenţiei LigaBusinessInform, în campaniile de propagandă pro-Kremlin sunt angajaţi şi diverşi comentatori “de elită” (jurnalişti, filologi şi chiar scriitori). Într-o campanie participa până la câteva sute de “postaci”, care monitorizează mass-media, activează în reţelele de socializare, pe forumuri şi comentează textele publicate pe cele mai populare resurse media din Internet. Cheltuielile totale ale unei “firme” de propagandă pro-Kremlin se cifrează la peste un milion de euro lunar.

Mai mult, în Rusia funcţionează absolut legal diverse site-uri care recrutează ”postaci”. Unul dintre acestea este forumok.com. Pe acest site sunt înregistraţi 177000 de ”trollii”, care câştigă zilnic până la 50 de euro.
O altă “armă” de propagandă a politicii de la Kremlin sunt bloggerii. Ei, însă, sunt utilizaţi mai mult pentru campanii în runet (aşa numesc ruşii internetul de limba rusă). Organizator al campaniilor de propagandă pe bloguri este Institutul Ţărilor CSI, o organizaţie care propagă interesele Rusiei în spaţiul ex-sovietic.
Catherine Fitzpatrick, care analizează dezinformarea realizată de Kremlin pe internet pentru site-ul interpretermag.com, declara pentru Radio Europa Liberă că Moscova foloseşte legislaţia vagă pe care o are pentru internet pentru a stimula auto-cenzură, iar “trollii” inhibă dezbaterea serioasă a unor subiecte.

“Dacă ne uităm la un articol din Washington Post sau New Republic, care este critic la adresa Rusiei, veţi vedea imediat că apar 200 de comentarii care par să fi fost scrise de un copil de 12 ani şi care nici măcar nu sunt comentarii. Sunt trimise expres în scopul de a deturna atenţia şi de a împiedica dezbaterea. Aceste tactici sunt menite să oprească dezbaterea democratică şi ele dau rezultate”, a mai declarat Catherine Fitzpatrick.

Reamintim că şi ziarul britanic The Guardian a publicat recent o anchetă despre “armata de troli a lui Putin”. Ancheta arată că sute de bloggeri sunt plătiţi ca să inunde forumurile şi reţelele de socializare din Rusia şi din străinătate cu mesaje împotriva Vestului şi comentarii favorabile Kremlinului. În fiecare zi, după ora 21, se încheie ziua de 12 ore de muncă, iar cei care lucrează în birourile complexului de pe Savushkina Street nr.55 din Sankt Petersburg sunt înlocuiţi de tură de noapte.

Cert este că “postacii” pro-ruşi au invadat Internetul. Este o provocare la care nici Ucraina, nici alte ţări ex-sovietice, dar nici Occidentul nu are un răspuns pe potriva. Războiul informaţional din mediul on-line continuă şi, deocamdată, Kremlinul este în avantaj.

sursa: hotnews.ro

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password